Hoe voorkom je overbelasting?

Voorkom overbelasting
Overbelasting ontstaat als u te lang achterelkaar gespannen bent. Sommige mensen vergeten dat ze regelmatig moet ontspannen om bij te tanken. Dit gebeurt vooral bij mensen die eigenlijk al moe zijn. Zij schakelen als het ware over op een automatisch piloot. Ze schakelen daarbij de signalen die waarschuwen dat ze pauze moeten nemen tijdelijk uit. Als dat regelmatig gebeurt, is de kans op overbelasting groot.

Wat kunt u doen?

Herken spanningsopbouw zo vroeg mogelijk
U kunt spanning op allerlei manieren opmerken. In uw lichaam, in uw gedachten, in uw gedrag en in uw gevoel.
Voorbeelden van spanningssignalen zijn:
- in uw lichaam: hartkloppingen, buikpijn, rugpijn, schouderpijn, zweten, duizeligheid, onrust, hoofdpijn, moeheid, vermoeide of prikkende ogen,
- in uw gedachten: tollen van gedachten, piekeren, moeite met concentratie, dingen vergeten, uzelf bekritiseren, niet kunnen loskomen van gedachten, te gefocused zijn
- in uw gedrag: heen en weer lopen, onhandig worden, prikkelbaar reageren, haasten, steeds dingen kwijtraken, niet meer kunnen stoppen.
- in uw gevoel: een gevoel van mislukken, tekortschieten, onzeker zijn, somber voelen, te opgewonden zijn.

Voorkom te veel spanning
Hoe eerder u deze signalen kunt opmerken, hoe eerder u kunt zorgen dat de spanning niet verder oploopt. Zodra u zich bewust wordt van de spanningssignalen, kunt u maatregelen nemen.
Maatregelen die spanning verminderen: ontspanning, ontspannend werk, relativeren, afleiding, of verandering van bezigheden. Het gaat er om wat bij u voor ontspanning zorgt. Dat is heel persoonlijk.

Voorbeelden:
Ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, even rondlopen, je even terugtrekken (bv op de toilet), uitrekken, een dutje doen, een ommetje maken, een frisse neus halen, met een huisdier spelen, in de tuin werken, in een tijdschrift bladeren, muziek luisteren of maken, iemand bellen, een praatje maken, tv kijken, lezen, kop thee zetten, genieten van een kop koffie, stofzuigen, strijken fietsen, sporten, touwtje springen, dagdromen, fantaseren, routineklusjes, werk ordenen, computerspel spelen, internetten, chatten, een vakantie bedenken, mediteren, een spelletje doen.

- Als u weinig gespannen bent, kunt u eenvoudige maatregelen nemen zoals even rondlopen, een korte pauze houden, uitrekken, een tijdschrift bekijken.
- Als de spanning hoger is opgelopen heeft u uitgebreidere maatregelen nodig, zoals geheel stoppen met werken, uitgebreide adem- en ontspanningsoefeningen, mediteren, sporten en wandelen.

Richtlijn om spanning op tijd los te laten
Een richtlijn die goed werkt is om de tien minuten 30 seconden pauze te nemen. Om de drie kwartier neemt u een grotere pauze van 10 minuten pauze. De pauze kunt u gebruiken om dingen te doen die u ontspanning geven.

Hulpmiddel gebruiken om te stoppen
Hulpmiddelen zoals een horloge, wekker of software (bv workrave, gratis te downloaden van internet) kunnen u helpen om op tijd te stoppen. Veel mensen hebben moeite om spanningssignalen te herkennen. Ze gaan te veel op in dingen waar ze mee bezig zijn. Of ze schenken geen aandacht aan de signalen. Zodra u echter uw aandacht richt op de signalen, komen ze vrij direct boven. Door bv software te gebruiken, neemt u makkelijker de tijd om dit te doen.

Mensen kunnen alleen dingen opnemen waar ze aan toe zijn. Lukt het je niet goed om over belasting of spanning kwijt te raken? Of is er misschien iets meer aan de hand dan overbelasting? Een psycholoog kan een diagnose stellen en helpen om klachten in je dagelijks leven te verminderen.

Karina de Groot    www.psy-image.nl

Geraadpleegde literatuur:
Schouten, J. (2001). Mij krijgen ze niet gek. Over stress en overspannenheid. Amsterdam: Boom.
Petri, C. en Bouman, J. (1997). Druk, druk, druk.. .over spanning en stress.
Zaltbommel: Uitgeverij Thema


Copyright Psy-Image. Deze informatie kun je vrij kopiëren of delen met anderen (graag zelfs) mits de naam van de auteur, en de naam van de website vermeld worden.