Deze keer in de nieuwsbrief:
- Thema zelfbeeld
- Verder lezen
- Tips

Psy-Image wil graag zoveel mogelijk kennis uitdragen over zaken die met uw zelfbeeld te maken hebben: weetjes, tips of nieuws uit boeken of vakbladen.

Thema: zelfbeeld
Ken uzelf: Gun uzelf uw positieve én negatieve kanten. Gebruik waar u goed en bent, durf te kijken naar waar u minder goed in bent.

Hoe ontstaat uw zelfbeeld?
U bouwt een zelfbeeld op in de loop van uw leven met behulp van alle informatie die u over uzelf krijgt. Het is een beeld dat ieder mens voor zichzelf ontwikkelt aan de hand van reacties, opmerkingen en commentaar van ouders, familie, vrienden, docenten.
De meeste ouders houden van hun kinderen. Dat betekent echter niet altijd dat ze dit ook direct laten blijken, kunnen vertellen of uitspreken. Meestal geven ouders veel informatie aan kinderen over wat ze van hen willen en verwachten. Uw zelfbeeld vormt zich daardoor ook door het willen voldoen aan verwachtingen.

Negatief zelfbeeld
Het gebeurt vaak dat de negatieve kant wordt uitvergroot. Door kritische opmerkingen kunt u een onzeker en negatief beeld van uzelf ontwikkelen. U leert dat u niet goed genoeg bent zoals u bent.
Positief is dat u vaak heel goed in staat bent u aan te passen en rekening te houden met anderen.

Te positief zelfbeeld
Het gebeurt ook dat positieve kanten worden uitvergroot. Als u als kind veel mocht en vaak werd geprezen dan kunt u een heel positief zelfbeeld ontwikkelen. U heeft dan misschien minder geleerd om u aan te passen aan anderen. U kent weinig negatieve kanten van uzelf. Uzelf overschatten ligt dan op de loer.

Reëel zelfbeeld
De kern van een reëel zelfbeeld is dat u weet waar u goed en minder goed in bent;  dat u zowel uw positieve en negatieve kanten reëel kunt inschatten; en ook dat u kunt lachen om uzelf.

Hoe kunt u uw zelfbeeld veranderen?
● Door opnieuw te kijken naar wat reëel is, welke positieve kanten en negatieve kant u echt heeft.
● Door te checken of het wel klopt wat u over uzelf denkt ? Weet u het zeker?
● Door het herkennen van irreële gedachten, en ze te vervangen door reële gedachten.
● Door bepaalde eigenschappen te veranderen, kan het zelfbeeld veranderen.

Verder lezen Geraadpleegde literatuur
Diekstra, R. (1999). Ik kan denken/voelen wat ik wil. Lisse: Swets & Zeitlinger.
Tyrell, M. (2003).Van binnen sterk. Vergroot je zelfrespect. Zaltbommel: Thema

Tips
● Als u de stress in uw leven kunt verminderen tot nul, verdwijnen uw klachten en ziekten. Als u uw stress met 50% vermindert, voelt u zich heel veel beter.
● Geef waardering aan anderen. U krijgt het terug.

De tips die ik geef, werken als je ze toepast. Grootste hobbel is natuurlijk het toepassen. De kennis die ik geef, werkt alleen als je het uitvoert. Sommige mensen kunnen dat zelf. Anderen hebben iemand nodig waarmee ze kunnen bespreken hoe ze het aan kunnen pakken. Mijn ervaring is dat het kunnen bespreken met wie dan ook, een partner een vriend, psycholoog of coach, sneller helpt dan het alleen uitproberen.

● Wilt u meer weten over uw eigen testuitslag en persoonlijke tips, vraag dan het persoonlijk rapport aan (�29,-) via het contactformulier. U kunt eventueel een persoonlijke vraag toevoegen waarop u antwoord wilt.

Succes, Karina de Groot, gz- psycholoog en coach, Psy-Image