Hoogbegaafd en hulp vragen


Herken je dat? Je bent begaafd of hoogbegaafd, maar het lukt je niet goed genoeg om je talent of je mogelijkheden te benutten. Je hebt gemerkt dat je dingen vaak sneller door hebt dan anderen en goed abstract of analytisch kan denken. Je hebt een brede belangstelling en leert graag en makkelijk. En toch heb je soms gevoel dat je faalt of dat andere mensen jou niet goed begrijpen. Je kunt je soms boos of alleen voelen of het gevoel hebben dat je er alleen voorstaat.

Mensen die hoogbegaafdheid zijn, kunnen allerlei problemen vaak snel doorgronden en oplossen. Vanwege de snelheid van denken, kunnen ze echter ook makkelijker verveeld raken. Wat voor anderen een uitdaging is, vinden zij vaak te eenvoudig. Communicatie met anderen kan soms lastig zijn, omdat je soms niet goed begrijpt wat een ander niet begrijpt, als je begrijpt wat ik bedoel…

Soms kunnen communicatieproblemen zo lastig worden dat je niet meer weet of het probleem nu bij jou ligt of bij de ander. Ook relatieproblemen of problemen op het werk kunnen het gevolg zijn van een te snelle manier van denken of bijvoorbeeld van problemen om in te schatten wat het begripsniveau van iemand anders is.

Wil je zelf vast aan de slag, kijk dan of het e-boek 'Denk je sterk' wat voor je kan betekenen.

Heb je het gevoel dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt, of kom je er zelf niet meer uit dan kun je bij mij terecht voor psychologische begeleiding of coaching rond problemen met hoogbegaafdheid.

Karina de Groot, gz-psycholoog te Nieuwegein