Hoe zit het met jouw zin in het bestaan?

Info zelfbeeld en zelfbeeldtest, Karina de Groot, Gz-psycholoog

Zin geven of zin voelen?
- De zin van het bestaan
- De sleutel van een kistje
- Voorbeelden zoals authentiek zijn, en veel appels dragen
- Wat zat er in het kistje?
- Geen zin, somber of vermoeid
- Verder lezen

De zin van het bestaan
De zin van het bestaan? Gaat een psycholoog daarover zul je misschien denken?
Ja en Nee.

Nee, een psycholoog gaat niet over de zin van het bestaan. Dat lijkt eerder een filosofische kwestie.

Ja, een psycholoog gaat wel over de zin van het bestaan. Waarom een psycholoog daar soms wel over gaat zal ik hieronder vertellen. Daarom ga ik hier eerst graag in op wat het leven zin geeft. Ik lees graag kinderboeken waarin dat op een speelse manier wordt verteld.

De sleutel van een kistje
Het kinderboek 'Jeremy Fink en de sleutel van het bestaan', geschreven door Wendy Mass, gaat over de zin van het leven.

Heel kort samengevat: Jeremy Fink heeft van zijn vader een kistje geërfd, maar de sleutel ontbreekt. Zijn doel van het bestaan op dat moment wordt het vinden van de sleutel om het kistje open te maken. Hij doet er alles voor om die sleutel maar te vinden. Straks vertel ik wat hij in het kistje vond, maar ik ga eerst in op wat er verder gebeurde.

Welke zin van het bestaan past het best bij jou?
Tijdens zijn zoektocht kwam hij allerlei mensen tegen. Hij vroeg hen of ze wisten wat de zin van het bestaan was. Hij kreeg heel verschillende antwoorden, zoals:

Het samen fijn hebben
Een dame vertelde dat ze erachter gekomen was dat het leven vooral bedoeld is om met haar man gezellige dingen te ondernemen en een fijn thuis te hebben samen.

Loslaten om vrede te krijgen
Een filosofisch aangelegde man antwoordde: als je alle dingen waaraan je gehecht bent, loslaat, dan komt er een soort vrede over je die niet te beschrijven is.

Waarderen van schoonheid en betekenis geven aan wat je ziet
Een kunstenaar had een poster aan de muur hangen met een schitterende zonsondergang. Hij wist te vertellen dat de zonsondergang eigenlijk geen betekenis heeft, behalve de betekenis die wij er aan toe kennen. De zon gaat onder ook als er geen mensen meer bestaan. Het betekenis geven aan een zonsondergang en de schoonheid zien van het leven was volgens hem een mooie zinvolle bezigheid. Hij genoot er van.

Humor
Een rijke, humorvolle man zei: Wie sterft met het meeste speelgoed heeft gewonnen...

Go with the flow
Weer een ander zag de zin in het vrede hebben met je leven zoals het komt: Go with the flow. Als je het leven neemt zoals het komt, zonder anderen te willen veranderen of te willen ingrijpen in situaties die buiten je macht liggen, dan heb je vrede in je leven.

Authentiek zijn, je potentieel benutten en veel appels dragen
Ook mooi is deze opvatting: Het doel van het leven is om zo authentiek mogelijk te zijn zoals je bent. De zin zit in het ontdekken van je eigen doel dat bij jou past. Je potentieel kun je ontdekken zoals je een plant kan water geven. We kunnen groeien als een plant, zorgen voor de juiste bemesting en dan veel appels dragen. Het potentieel is ergens verborgen tot we het omarmen. Het is de bedoeling, uiteindelijk, om veel appels te dragen.

Wat zat er in het kistje van zijn vader?
Jeremy vond uiteindelijk na veel omzwervingen, en heel veel ervaringen rijker, de sleutel van het kistje. Hij maakte het kistje open. In het kistje vond hij wat schelpen en stenen die zijn vader vroeger als kind had gevonden. Hij barstte uit in een schaterlach, en bedankte zijn vader in gedachten voor de prachtige reis, de vele ontmoetingen en ervaringen die hij had opgedaan. Zijn zin was voortaan om door te gaan met reizen en veel te beleven in het leven.

Dit verhaal laat mooi zien dat de zin in het leven heel persoonlijk is. Oftewel, de betekenis van het leven is voor iedereen anders.

Wat me wel vaker opvalt, is dat mensen pas naar een zin gaan zoeken als ze het niet naar hun zin hebben. Mijn zin van het leven is de zin in het leven, zoals van Kooten en de Bie het ooit zo mooi zeiden. Als je de zin voelt, hoef je je niet meer af te vragen wat de zin van het leven is.

Geen zin, somber of vermoeid?
Voel je op dit moment niet veel zin, somber of vermoeid, dan kan dat betekenen dat je ergens op een overgang in je leven zit. Je bent je oude leven misschien ontgroeit, maar hebt geen idee hoe je verder wilt of kunt.

Of je zit in de tredmolen van het leven zonder er uit te kunnen stappen. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in angstklachten, gebrek aan zelfwaardering, stress, vermoeidheid of burn-out. Dan kun je baat hebben bij de hulp van een psycholoog. Je kunt samen kijken wat er aan de hand is, hoe je je klachten kunt verminderen en weer meer zin kunt krijgen.

Verder doen
- De zelfbeeldtest om te zien hoe je er op dit moment voorstaat. Lagere scores op zelfwaardering of optimisme kunnen wijzen op depressieve klachten.
- Je kunt zelf aan de slag met allerlei zelfhulpboeken, bijvoorbeeld met het e-boek van Psy-Image 'De Cursus bij de Zelfbeeldtest', gebaseerd op de uitgangspunten van de cognitieve gedragstherapie
- Of je kunt professionele hulp en steun vragen als je het gevoel hebt dat je er niet uitkomt, de problemen zich opstapelen of boven je hoofd groeien. IK help je graag: Contact

Succes en vriendelijke groet,

Karina de Groot
GZ-psycholoog


Copyright Psy-Image. Deze informatie kunt u vrij kopiëren of delen met anderen mits de naam van de auteur, en de naam van de website www.psy-image.nl intact blijven.