Zelfwaardering, je de moeite waard voelen

Info over Zelfbeeld en de zelfbeeldtest, Karina de Groot, Gz - psycholoog

Weten en voelen wat je waard bent
- Ik weet het wel, maar kan soms niet voelen dat ik de moeite waard ben
- Van weten naar voelen
- Tip zelfwaardering terugvinden

De vraag is wat er nodig is om beter, gezonder of succesvoller te functioneren in het dagelijks leven. Weten wat je waard bent is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Veel mensen vinden het echter moeilijk dit bij zichzelf te beoordelen. Hier ga ik in op een vraag die ik vaker tegenkom bij cliënten.

Vraag: Ik weet wel dat ik de moeite waard ben, maar waarom kan ik dat soms toch niet voelen? 
Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen 'Ik weet wel dat ik de moeite waard ben, maar ik voel het gewoon niet'. Ik kom dit best vaak tegen in mijn praktijk. Mensen die moeite hebben met hun zelfwaardering, komen steeds opnieuw momenten tegen dat ze zich minder waard voelen. En dan kunnen ze niet bij het gevoel komen dat ze gewoon de moeite waard zijn.

Ze hebben moeite om de kennis of feiten die ze van anderen horen of lezen door te laten dringen tot hun gevoel. Dit komt overigens vaker voor dan je denkt. Veel mensen, waaronder ook ikzelf, weten dingen over zichzelf zonder dat ze eigenlijk iets met die kennis kunnen doen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik best een goede moeder ben, maar toch twijfel ik daar gevoelsmatig nog wel eens aan.

Van weten naar voelen
Om je zelfwaardering te vergroten moet je op de een of andere manier de stap maken van 'weten dat je de moeite waard bent' naar 'voelen dat je de moeite waard bent'. Deze stap heeft te maken met de gedachten die achter het gevoel van minder waard zijn liggen.

Er zit een gedachtepatroon onder dat zorgt dat iemand zich minder waard voelt. Dit patroon is vaak onbewust. Het is vaak iets wat iemand geleerd heeft toen hij of zij klein was. Door oefening kun je het gedachtepatroon gaan herkennen. Dat patroon is per persoon heel verschillend. Als je er achter kunt komen wat bij jou precies het patroon is, dan kun je het leren doorbreken en gaan voelen dat je de moeite waard bent.

De stap maken van weten naar voelen daar zit de kern. Soms gaat dat makkelijk, soms kost het veel tijd. In De Cursus bij de Zelfbeeldtest geef ik een duidelijke methode om dat te doen. Ook in mijn psychologische begeleiding speelt die stap van weten naar voelen een belangrijke rol.

Tip zelfwaardering terugvinden
● Als je vaker het gevoel hebt dat je minder waard bent, ga dan eens bij jezelf na wanneer dat is. Vaak heeft het niet alleen met jezelf te maken maar ook met iemand anders in je omgeving waardoor het gevoel ontstaat. Je wat meer losmaken van die persoon kan helpen om je zelfwaardering terug te vinden.

Heb je vragen of wil je meer weten (en voelen?) stuur dan een bericht via het contactformulier.

Succes en vriendelijke groet, Karina de Groot

 

Copyright Psy-Image. Deze informatie kunt u vrij kopiëren of delen met anderen mits de naam van de auteur, en de naam van de website vermeld worden.