Lessen in omgaan met angst: - de AngstenAcademie

Nieuwsbrief zelfbeeld en zelfbeeldtest, Karina de Groot

Deze keer in de nieuwsbrief:
- Wat is angsttolerantie?
- Lessen in omgaan met angst: de AngstenAcademie
- Tips
- Verder lezen

Wel eens gehoord van de angst om in bad te gaan? Lees het hieronder, maar eerst even iets over de zelfbeeldtest:

Uit de zelfbeeldtest komen een paar eigenschappen naar voren die mensen vaak direct begrijpen, zoals zelfwaardering en opkomen voor zichzelf. Er staan ook enkele eigenschappen waar cliënten vaak vragen over stellen, zoals angsttolerantie.

Wat is dat nu precies Angsttolerantie?
Angsttolerantie is het op een goede manier omgaan met angst. In de zelfbeeldtest gaat het vooral over angsten zoals faalangst, angst om fouten te maken, of angst om niet te voldoen aan de verwachtingen.
Angsttolerantie is het vermogen om deze angst of spanning te verdragen in plaatst van de angst te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat het het verdragen is van je faalangst. Als je je faalangst namelijk toelaat en verdraagt, neemt de angst na verloop van tijd af.

Hoe leer je om je angst te verdragen?
Deze maand heb ik een boek voorgelezen aan mijn zoon. Het is een mooie voorbeeld van hoe dat in zijn werk kan gaan. Het heet de AngstenAcademie, geschreven door G. Daneshvari. Het is een grappig boek waarin de meeste vreemde angsten worden genoemd. Wie heeft er wel eens gehoord van angst om te dansen, angst om in bad te gaan, of angst voor het getal acht? Deze angsten bestaan echt. En iedereen is wel ergens bang voor, toch?

Lessen in omgaan met angst: de AngstenAcademie

Er zijn vier kinderen in het boek die naar de AngstenAcademie gaan om hun angst af te leren. Ze hebben last van angst voor ziekte en dood, angst voor water, angst voor klein ruimtes, en angst voor spinnen en insecten. De kinderen zijn niet zomaar bang. Ze zijn echt heel bang. Zo bang, dat het leven van hun hele familie er door beheerst wordt. De ouders sturen hun kinderen dan ook ten einde raad naar de AngstenAcademie.

Raad eens hoe ze van hun angst afkomen? Wacht, dat vertel ik straks. Eerst wat over de vreemde aanpak die de directrice van de Academie gebruikt.

De kinderen leren allerlei dingen die niets met hun angst te maken hebben. Ze krijgen voedsel te eten dat een vreemde schimmelkaasachtige smaak heeft. Ze moeten meedoen aan een schoonheidswedstrijd. Er gebeurt van alles, maar de kinderen begrijpen niet wat dat met hun angsten te maken heeft.

Dan gaat de directrice plotseling dood. De jongen die bang is voor de dood ziet voor het eerst van zijn leven een lijk. Vreemd genoeg valt dat hem erg mee. De kinderen vinden iets anders nog erger. Ze hadden zo gehoopt om van hun angst af te komen. Nu is hun kans verkeken.
Uit het testament blijkt dat de hond van de directrice alles erft. De hond wordt echter ontvoerd. Een vreselijke man wil de erfenis in handen krijgen door voogd te worden van de hond. De conciërge van het huis raakt in paniek. Hij verliest zijn huis en zijn werk als dat zou lukken. Hij is ontroostbaar. De kinderen krijgen medelijden en beloven de hond terug te halen. Ze hebben weinig te verliezen. Ze moeten er niet aan denken dat die vreselijke man de baas wordt.

Ze ontsnappen via een donkere, enge tunnel. Komen in een bos met allemaal spinnen en insecten. Springen in een zwembad om de hond te redden. Kortom ze gaan allemaal een voor een hun angst aan om erger te voorkomen.

Uiteindelijk keren ze met de hond en de sheriff terug naar de AngstenAcademie. Daar blijkt dat de directrice weer springlevend is. Het was een vooropgezet plan. De kinderen zijn sportief en nemen het goed op. Ze zijn vooral dolblij om haar weer te zien. Ze merken bij zichzelf dat hun angsten inderdaad een stukje minder zijn geworden.

Deze kinderen hebben specifieke angsten ook wel fobieën genoemd. In het dagelijks leven hebben mensen vooral te maken met meer algemenere angsten zoals faalangst of sociale angst. Deze angsten zijn eigenlijk heel gewoon. Veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van.
Ook voor deze angsten geldt vaak hetzelfde. Ze worden pas minder als je ze toelaat en onder de ogen durft te zien.

Meer weten?
Wil je meer weten over op angsttolerantie en andere eigenschappen die te maken hebben met angst?
Of over reële en irreële gedachten en hoe je je eigen gedrag kan beïnvloeden?
Doe eerst de zelfbeeldtest op deze site als je dat nog niet gedaan hebt.
Lees dan meer in het e-boek, de Cursus bij de Zelfbeeldtest, over hoe je met angst kunt omgaan.

Tips
● Besef dat de meeste dingen waar je bang voor bent nooit zullen gebeuren
● Overtuig jezelf ervan dat je er tegen kunt als er toch iets gebeurt waar je bang voor was
● Accepteer en verdraag je gevoel van angst. Het gaat vanzelf over.

Begeleiding
Uit het verhaal hierboven blijkt wel dat er soms heel wat voor nodig is om je angsten of onzekerheid aan te gaan. Als het lukt, dan krijg je er vaak een rijker en vrijer leven voor terug. Schroom niet om psychologische begeleiding te zoeken als je er zelf niet uitkomt.

Engelse cursus over omgaan met angst
Er is een praktische Engelse E-cursus over (enkelvoudige) paniekaanvallen:
Panic away, Eliminating panic attacks and general anxiety. Kijk op:
http://cfeb1dndw8e5uk9ibew9nmhj1k.hop.clickbank.net/

Verder lezen / literatuur
Angsten Academie, G. Daneshvari (2009). Oorspronkelijke titel: School of Fear.
; Amsterdam: Pimento
IJzermans, T. en Dirkx, C. (1997). Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Zaltbommel:
Uitgeverij Thema.
Ik kon wel door de grond zakken, Over verlegenheid en sociale angst.
T. IJzermans, J. Schouten (2002). Amsterdam: Boom

Reageren:
Stel je vraag over omgaan met angst of geef je reactie via het contactformulier van Psy-Image


Succes! Karina de Groot